Επικοινωνήστε μαζί μου:
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Τρίτη, 14 Απριλίου 2015 23:07

Μου φαίνονται κινέζικα!

Οι Άγγλοι λένε It's all Greek to me, ενώ εμείς λέμε πως μας μοιάζουν με κινέζικα όσα δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε. Πώς εκφράζονται για το ίδιο θέμα οι άλλες εθνικότητες ανά τον κόσμο;

Παρακολουθείς κάτι, διαβάζεις ένα κείμενο ή προσπαθείς να συμμετέχεις σε μια κουβέντα και δεν καταλαβαίνεις απολύτως τίποτα. Τότε είναι που λες το κλασικό: "Τι είναι αυτά, κινέζικα;". Εκεί που εμείς αναγνωρίζουμε στην κινεζική την μεγαλύτερη δυσκολία κατανόησης, άλλοι βάζουν την αραβική, την ιαπωνική και φυσικά την ελληνική γλώσσα.

Ο γλωσσολόγος Μαρκ Λίμπερμαν από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία, ξεκίνησε με την παραδοχή πως στις αγγλοσαξονικές χώρες, αλλά και στα ισπανικά, τα πορτογαλικά, τα νορβηγικά και τα σουηδικά, κάθε φορά που κάτι μοιάζει ακαταλαβίστικο, χρησιμοποιούν τα ελληνικά σαν μεταφορά για την αδυναμία τους να το καταλάβουν. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο γλωσσολόγος, όλες αυτές οι χώρες έχουν ως σημείο αναφοράς τη μεσαιωνική αντίστοιχη έκφραση στα λατινικά "Graecum est; non potest legi" που σημαίνει "είναι ελληνικά, δεν διαβάζονται".

Η φράση αυτή, όμως, δεν είναι η μοναδική. Ο Λίμπερμαν αναρωτήθηκε ποια γλώσσα είναι η αντίστοιχη ελληνική για κάθε λαό, όταν δεν μπορεί να βγάλει νόημα. Οι Ιταλοί αναφέρονται στην αραβική, οι Πέρσες στα γιαπωνέζικα, ενώ, όπως και στην Ελλάδα, Λιθουανοί, Ρώσοι, Λετονοί, Ούγγροι, Φινλανδοί και Γάλλοι χρησιμοποιούν ως παράδειγμα τα κινέζικα. Τι συμβαίνει όμως με τους Κινέζους; Εκείνοι, επειδή προφανώς είναι δύσκολο να ανακαλύψουν πιο δύσκολη γλώσσα από τη δική τους, αποκαλούν κάθε τι που δεν τους είναι κατανοητό "προϊόν του παραδείσου"!

Ο Λίμπερμαν, μετά από επισταμένη έρευνα και μελέτη πάνω στο ζήτημα, έφτιαξε ένα εντυπωσιακό γράφημα στο οποίο εμφανίζεται ποια γλώσσα είναι ο κωδικός για την αδυναμία κατανόησης για κάθε λαό. Μπορείτε να το δείτε εδώ.

Πηγή: http://news247.gr 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κιν.: 6972 828021, Θεσσαλονίκη
e-mail: info@english2greek.gr

Ενδεικτικές Συνεργασίες